2 april 2009

Sådär


Sådär kvalitet, men ändå. Den här fångade jag igår. En nötväcka. Tre försök hade jag på mig innan den flög igen. Det tredje blev bäst men inte bra. Det här en kul fågel tycker jag.
Vilket läte den har! Riktigt starkt.
Den här fågeln kan klättra både upp och nedför trädstammarna.
Honan bygger ensam boet av tallbarksflagor på träflis (var får hon träflis ifrån??) i holkar eller gamla hackspettsbon och det är hon som ruvar. Under ruvningen matas hon av hanen (låter ju jättebra!). De här fåglarna lämnar sällan sina revir och stannar också kvar på vintern. Nötväckan ser man ofta vid våra fågelbord på vintern.
Förutom insekter äter den gärna nötter därav namnet.
Så här kan nötväckan kallas :
Blåspit (Bohuslän)
Murspit (Gotland)
Trädrännare, musveta och eremit (Närke)
Nötknäppare och nötpacka (Västergötland)
Vill du höra hur nötväckan låter? Lyssna här!

7 kommentarer:

Carina sa...

Bli matad ..ojoj vilken lyx.Har just sett den ila upp och ned för stammarna här i de gamla askarna.Då vet jag vad det är för en fågel nu.Också väldigt liten och söt!

AnnaKK sa...

Gokväll!

Kul att få lite info om denna gynnare, som vi har några stycken av här omkring huset. Ett par håller på att fixa till den där holken som var med på gårdagens bilder. Det häckade nötväckor i samma holk ifjol och då murade de igen hålet så det blev mycket mindre, så vi får väl se om de gör lika dant den här gången!? Nu hör man titt och tätt att de hackar inne i holken, så det är väl själva redet de "snickrar" på då... :-)

AnnaKK sa...

Svar: Ja, jag har hört hur de låter! Vi har en högstubbe i trädgården, och på "plattån" där uppe sitter hanen (förmodar jag) titt som tätt och spelar. :-)

Ulrica sa...

Stackars pippi med alla de namnen kan den ju bli schizofren:)

Carina sa...

Kärt barn har många namn.A

Ninni sa...

Jag föredrar det namn som är det enda jag hört, nötväcka. Tack för all information, det var roligt att få veta. De är vanliga hemma i vår trädgård i Sverige.
Må så gott!

Rune sa...

I Norge heter den Spettmeis :) Flott fugl, men ikke lett å få med seg på minnebrikken hjem.
__
Her kan du bilder jeg har tatt for noen år siden, det er ikke så mye annet der inne enda for jeg holder på å skrive om hele nettsiden: http://www.ibrunlanes.no/?p=491