27 april 2009

Kwittra?

Kvittra heter det ja!
Jo nu kvittras det för fullt. Jag är inte på något sätt någon fågelexpert eller ornitolog. Jag har bara ett litet intresse och därmed lite, lite mer kunskap om fåglarna. Lägg märke till att jag sa lite, lite. I helgen spelade jag golf och då njuter jag alldeles extra av fågelsången så här års.
Om man bortser från "sitsitu, sitsitu" som kom från talgoxen sjöng tre fåglar ihärdigt i lördags. Det var gulsparven, den som räknar till sju-uu och så var det bofinken och lövsångaren!
På mina bilder här syns bofinken. Den känns igen på två vita streck på vingen. Detta är en hona. Hannen är betydligt rödare på bröstet.

Bofinkens sång är väldigt lik den vår vanligaste fågel, lövsångaren, sjunger, men den skiljer sig på slutet. Där knyter bofinken rosett! Jag har gjort en liten skiss som jag knappt vet om jag vågar visa, den är amatörmässigt gjord. Jag fick en sådan en gång av en som verkligen kunde fåglar, men den skissen har jag tappat bort så nu fick jag försöka själv.

Den översta lilla skissen visar bofinken som knyter rosett på slutet.
Den understa visar lövsångaren vars sång tonar ut på slutet.

Den här ramsan är ett annat sätt att känna igen bofinkens sång på:

"Pigan och drängen!
på ängen!
fy skäms!"

Fy skäms är väl i denna ramsa att likna vid rosetten. Det sas att bofinken sjöng så när han såg bondens tjänstefolk arbeta vid skördetid.

Gå gärna in här för att lyssna på bofinken och lövsångaren!
Där kan du också se hur lövsångaren ser ut för trots att den är vår vanligaste fågel så ser vi den sällan då den smälter in så i naturen. Men höra den kan vi!

5 kommentarer:

Carina sa...

Alltså ,en musikalisk rosett,dessa ornitologer är fantastiska att tolka ljud på pränt:)Bara invänta pippin och höra det på riktigt,härligt!
Pigan och drängenversionen var ju lite ,lite kul faktiskt..:)

BP sa...

Alltså du är ju för jäkligt duktig på det där med fåglar. Önskade att du kunde vara här och identifiera pippin som väcker oss varje morgon vid klockan fem. Denna fågel gör fem till sju - do-do-do-do-do - sedan hämtar han andan i några sekunder och sedan börjar han på nytt. På kvällen är han tyst... under dagen vet jag inte då jag inte är hemma.
Vilken "väckerklocka" tror du att det är?!!!
Helt underbara bilder förresten.

Gärdsmygen sa...

Ja Carina den versionen är ganska ny för mej också. Jag har lärt mej rosetten och den funkar.
Äsch, jag är inte så bra, det är bara lite husbehovskunskap och BP väckarklockor kan jag inte alls. Det där ljudet vet jag inte om man vill vakna till eller inte...?

AnnaKK sa...

Både intressant och roligt inlägg! :-) Bofinkar har vi gott om här, så idag ska jag lyssna efter ordentligt vad det egentligen är de säger!

Festligt att beskriva fågelläten i en kurva så där... :-)

Carina sa...

Gärdsmygen uppdaterad med rosett nuförtiden...:)kvittra på!..med rosett!