23 mars 2018

Ett aktuellt ämne

är Face Book. Jag småler när jag läser alla artiklar om Face Book. Som om detta var en nyupptäckt. I lördags såg jag äntligen filmen Snowden. Den som handlar om Edward Snowden som var modig och berättade om hur det verkligen är. Hur vi faktiskt är väldigt kartlagda. 2016 skrev jag om detta i ett inlägg som jag kopierar in härunder. Detta efter mina egna erfarenheter av Face Book.

Men först en färgglad sommarbild ur arkivet.

Från 2 oktober 2016:Det är skyltsöndag idag och på mitt kylskåp hänger denna skylt som jag slarvigt fotat med mobilen. Ibland kallar jag Facebook för fasansboken (med anknytning till ordet fasansfull) .

För 4-5 år sedan gick jag ur Facebook. Jag har inte ångrat det en sekund. Tyvärr är det många föreningar, affärer m.m som använder sig av Facebook och när jag var inne på en sådan sida i förra veckan kom det upp att jag skulle logga in. Jag tänkte, jag testar väl,  jag har ju varit "medlem" förr och kanske min inloggning funkar. Oj, oj, oj! Vi talar inte om att ha varit "medlem", vi talar om ett livslångt, evighetslångt "medlemskap". Allt fanns kvar och inte nog med det, arbetskamrater från mitt nya jobb sedan ett år tillbaka, dök upp som föreslagna vänner. Puh! Jag kände mig verkligen övervakad. Hur f..n vet Facebook var jag börjat jobba?

Är det något jag inte mår bra av så är det Facebook. Och nu sköljdes allt över mig. Allt det som jag valt bort. Selfies som smashar emot mig, maträtter, bikiniklädda vänner på stranden, "likes" i mängder och you name it.  Jag vill inte veta vad alla gör! Men det värsta var att jag har ju lämnat! Varför finns det kvar? Jag loggade ut av ren stress. Satt och funderade och kom då på att om jag bara loggar ut så är ju tydligen mitt konto aktiverat igen. Fick logga in igen och se hur det var man gjorde för att "gå ur.  Inaktivera var det. Ja, och så är det. Har du en gång gått med i FB så är du med. Du kan inaktivera ditt konto men inte radera. Det finns där och det finns där för alltid. Skrämmande!

Jag har inte sett filmen Snowden, men jag kommer definitivt att göra det! Vi är på något sätt övervakade av internet och det var väl det Snowden avslöjade.

8 kommentarer:

anemonen sa...

Usch ja jag kan hålla med dig. Jag har också avslutat precis som du men gjorde likadant gick in och där var jag igen. Nåväl nu håller jag på att iaf inte lägga ut några mer inlägg för även om man inaktiverar är man ju där. Så hade jag kunnat avsluta helt hade jag gjort det.

BP sa...

Minns det inlägget och även om det inte är Skyltsöndag idag utan "Skyltfredag" så ser jag den skylten ju varje dag tack vare dig:-) Ger mig själv en klapp på axeln, då jag aldrig varit med på Facebook.
På BBC visade dom hur komplicerat det är att faktiskt gå ur FB, alltså inte bara att avaktivera kontot. Det tar 14 dagar, för FB frågar dig om du vill avsluta kontot, men återkommer 14 dagar senare och frågar dig om du verkligen vill avsluta kontot. Suck. Funktionerna verkar vara väl gömda dessutom. Å skadan är ju redan skedd, då de har dina uppgifter.
Skönt att höra att företagets aktier fortsätter att störtdyka och många stora annonsörer avbrutit samarbetet med Zuckerberg & Co.

Paula sa...

Jag är inte heller förvånad, men det är inte mycket värre än att ha varit kund på t.ex Canal Digital. När man försöker säga upp abonnemanget visar det sig vara snudd på omöjligt. De har femtielva argument mot att man ska lämna och byta eller helt enkelt inte har behov längre av deras tjänster. Sen när man äntligen pustar ut, då ringer dom o gör marknadsundersökning om kundbemötande, och sen börjar de ringa och fråga om man inte ångrar sig. Nä fy.
Jag är med på Facebook och trots allt det negativa väljer jag att vara kvar. För jag får så oerhört mycket av mina vänner där. Betydligt fler är med där än som skriver blogg, och jag skulle annars mista många många goda vänner. Nu ska jag "dansa vidare"...trevlig fredagkväll

Geddfish ♥ sa...

Facebook har varit och kommer alltid att vara ett hett diskussionsämne. Antingen hatar man eller älskar det.
För mig är FB ett arbetsverktyg. Utan det hade jag inte kunnat sköta vissa volontäruppdrag.
Privat länkar jag bara min blogg dit. Men har hittat många gamla vänner, så det är ett plus, då jag lever ensam.
Storebror ser dig tyvärr överallt ändå, suck.

Anki sa...

FB är inget jag gillar egentligen, men jag är med i ett par intressanta grupper och det är enda anledningen till att jag är kvar.
Tyvärr är vi övervakade överallt, inte bara på FB. Är du t.ex. ICA- kund, så har de exakt koll på vad du behöver ...

Ditte sa...

Jag har alltid vägrat denna "ansiktsbok" och vet att dte är fler som gör det. Tycker att det är illa med denna koll och övervakning.
Jag har vissa arbetsrelaterade uppdrag där jag "borde" ha denna "Ansiktsbok" men vi har hittat helt andra lösningar. Jag vill bara inte. Och hur gjorde man förr...
NU har ju detta och Google kommit upp i andra sammanhang också och bar att det diskuteras.

Har ännu inte sett filmen men ska göra det vid tillfälle. I kIna är ju allt med google blockat men å andra sidan finns det så mycket annat.

Anni sa...

Problemet är att folk är så naiva och inte inser hur mycket de lämnar ut, t ex på Facebook. Och de blir lite irriterade när jag påpekar det. Mitt inlägg i frågan fick bara ett enda "like. Så här skrev jag:

"Jag är så nöjd med att inte ha vare sig appar eller Messenger. Att från start ha suddat mina inlägg. Att låta FBPurity sålla bort all reklam plus en del annat. Jag har också kollat vad FB har sparat om mig, det kan man göra under "inställningar" - och där fanns knappt något.
Det jag kan göra för att behålla någon form av integritet tänker jag fortsätta göra."

Det finns nämligen mycket man själv kan göra för att inte avslöja mer än man själv vill. Mina Facebookvänner är värdefulla för mig, så jag tänker inte lämna dem.

Marie i Skrifvarstugan sa...

Jag hoppas sannerligen Facebook får sig en riktig kalldusch. Tycker numer väldigt illa om FB. Har gjort liksom många andra försökt går ur.
Tycker det är helt sjukt vad dom fångar upp om oss och man blir bestört.
Tack och lov så blev jag aldrig beroende av FB. Riktiga vänner finns på närmare håll och det räcker för mig.
Tack för ditt braiga inlägg !

ÖNSKAR DIG EN RIKTIGT GLAD PÅSK !