6 oktober 2011

Att förmedla

"Två sanningar närmar sej varann, en kommer inifrån och en kommer utifrån och där de möts har man en chans att få se sej själv."

Raderna ovan är ett citat av Tomas Tranströmer. Konstverket på bilden heter Enhet 1 och 2 och är skapat av Pål Svensson och står utmed Ätrans kant i Falkenberg.

Tomas Tranströmer fick idag Nobelpriset och jag blev glad! Det finns så många tänkvärda ord som han har skrivit. Så många liknelser och så många mänskliga funderingar, tankar och känslor som han kan förmedla på ett alldeles speciellt sätt.


Min favoritdikt är "Romanska bågar"

"Romanska bågar"

Inne i den väldiga romanska kyrkan trängdes turisterna i halvmörkret.

Valv gapande bakom valv och ingen överblick.

Några ljuslågor fladdrade.

En ängel utan ansikte omfamnade mig

och viskade genom hela kroppen:

”Skäms inte för att du är människa, var stolt!

Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt.

Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.”

Jag var blind av tårar

och föstes ut på den solsjudande piazzan

tillsammans med Mr och Mrs Jones, Herr Tanaka och Signora Sabatini och inne i dem alla

öppnade sig valv bakom valv oändligt.


Det är inte så här jag föreställer mej valven i dikten!
Fotot ovan visar en skulptur av Per Kirkeby och det är inte några romanska bågar eller valv, men trots allt valv som öppnar sej. Tanken bakom konstverket var att skapa en avskild plats, ett avgränsat torg med plats för aktiviteter eller plats för kontemplation. Konstverket finns i Falkenberg.


Fotona har alltså inte någon koppling till Tranströmers dikter men speglar konstverk där konstnären har velat förmedla någonting. Det är så spännande att förmedla något, i bild, i ord, i musik eller i handling.

Det här är också en rad av Tranströmer:
" Jag ärvde en mörk skog, nu går jag i en ljusare"
Så enkelt uttryckt men så innehållsrikt!
Den raden skulle jag vilja sätta bild till. Spännande tanke. Hur skulle man göra det?


2 kommentarer:

BP sa...

Oj då, här har vi då verrkligen en äkta Tranströmer fan!!! Dina bilder känner jag igen och du kunde inte ha valt bättre exempel för att illustrera hans poesi. Bilderna är vackra och mäktiga!
Ps. Det var maken som lyssnade på BBC som berättade att tranströmer fått nobelpriset. Han var visst nominerad 20 gånger(!!!) Enträget måste jag säga... Att jag (i vanlig ordning) sedan inte visste vem det var är en annan sak... Måste verkligen jobba med min allmänbildning;-) Ds

Birgitta - foto CHIP sa...

Jag blir riktigt berörd av din fina hyllning till TT här. Säg till mig när du satt bild till de sista raderna för det vill jag se :)