26 november 2017

Upptäckten av att vara bevakad

 Eftersom det är skyltsöndag kommer det lite skyltning här. Kanske finns det någon skylt här också. Cykelbutiken ligger i Gamla Stan i Stockholm och jag blev förtjust dels i alla cyklar med "kultstil" och dels i de här små portabla cyklarna som jag också såg någon bära på i en butik på stan.

 Men  nu ska ni prova något som refererar till rubriken. Detta är en ny kunskap för mig.

 Öppna Google Maps i din telefon.

Ta fram den här bilden och klicka på Din tidslinje.


Klicka på symbolen för almanackan.


 Sedan väljer du ett datum. 


Då får du via en karta reda på var du varit just den dagen.


Inte nog med det. Du får reda på detaljer som tider och hur du transporterat dig, vilka foto du tagit och var du tagit dem.

Ja vad säger man om detta?
Google ser dig, Google följer dig och Google registrerar dig.

Vill man inte vara med om detta stänger man av platstjänster på telefonen. Förutom att bevaka dig, drar Platstjänster batteri, men många gånger har du nytta av dem.

 Jag har idag gått tillbaka ett år i tiden och kollat och november 2016 var registrerat. Längre än så har jag inte kollat. Fick lära mig att om man går in på Google maps på datorn så kan du få andra sorters kartor och information om var du varit. Detta har jag inte testat själv ännu.Fördelar?
Nackdelar?

Kommentera gärna!

7 kommentarer:

BP sa...

Alltså den cykelaffären var ju riktigt spännande. Gillar hur de har ställt de hopfällbara cyklarna i små fack. Hur läckert som helst!!! Sedan tycker jag mycket om den "gammalmodiga" inredningen som verkligen har karaktär. Annorlunda, sådant gillar jag!

Vad gäller Google eller rättare sagt "Big Brother" så har jag "Platshistorik" inaktiverat, men kan inte minnas att jag någonsin varken aktiverat eller inaktiverat den - oooooops. Är aningen för oteknisk om man säger så;-)

Att hela tiden vara bevakad tycker jag inte om. Den enda stora fördelen jag kan se med Big Brother är i samband med polisiära ärenden. Polisen behöver snart inga vittnen längre i samband med misstänkta brott. Det räcker med att de studerar Google Maps och läser Facebook.

För föräldrar kan det kanske också vara en fördel att följa var barnen håller hus, men endast i "nödsituationer". Annars är man ju spion och visar att man inte litar på sina barn.

Nu kom jag nästan av mig. Vill ju faktiskt tacka för skyltningen och länken också:-)

PS. Visst har du piffat till din header!!!? Skitfin är den oavsett om jag drömmer att du har en ny header;) DS.

Ditte sa...

Här har jag missat något i G.S. Och jag som ändåpasserar där flera gånger i veckan om jag är hemma på Söder.
Jag försökte nu följa din beskrivning ang Mr G men det kom upp "hoppsan ingen tidslinje" och att jag skulle logga in. Abstod och har öfrstått att jag inte har detta aktiverat. Och det får nog förbli så om inte nyfikenheten tar över.
Lite lockande är det förvisso-
Tack för en härlig skyltning och på flera plan.

Ditte sa...

Testade just nu. Men jag hade enligt Mr G inte varit någonstans...Skönt så.

Anki sa...

Praktiskt med hopfällbara cyklar :) Och vad det gäller Googles spionprogram så visste jag inte ens att det fanns och när jag kollade så var det inte aktiverat på min telefon och så får det nog förbli ... men kanske kan det vara bra om man som jag är lantis och kommer till en storstad :)

Åke sa...

Jag trodde det var rullstolar som stod isertagan... Google ja, därav jag undviker det... vi ska se om jag lyckas få fram denna kommentar.... vet inte om jag måste logga in ändå... nej du har inte mig godtjänt ..

Anni sa...

Jag har platshistoriken avstängd och kunde inte få fram någon tidslinje i mobilen. På datorn fanns dock 43 platser som jag varit i närheten av dokumenterade, men det står också att informationen är helt privat och inte kan ses av någon annan. Det var lätt att välja att radera all historik, så det har jag gjort.

Jag kan bli tokig på Google när jag tagit ett foto någonstans och de frågar om jag vill lägga upp den bilden på den platsen.

Cykelhyllan är hur läcker som helst!

Stare Ström sa...

Det var praktiska cyklar! Jag använder bara platsfunktionen när jag behöver den och då så kort tid som möjligt. Jättepraktiskt när man är i en ny stad t ex.
svar: Nu är det läge för havsörnar här. Brukar alltid se när jag tar en örnrunda här. Men i lördags hade jag behövt snubbla över dem för att se nåt! Otur. Men vintern är lång. Mäktiga fåglar.