17 juli 2014

Speciellt och unket

När man kommer med båten från Trelleborg till Sassnitz ser man de fantastiska kritklipporna som ligger precis norr om Sassnitz. 
När färjan backar in i hamnen i Sassnitz ser man på avstånd de här märkliga och spöklika byggnaderna söder om staden.
Byggnaderna ligger i Prora och byggdes 1936 -1939 av Hitler. Det skulle vara en semesteranläggning för 20 000 personer. Här finns 10 000 lägenheter. 
 På en sträcka av 4,5 km ligger 6-våningshusen. Husen är idag olika bevarade. En del hus har man försökt spränga, men betongfundamenten var för starka för det.
 Nedan syns en modell över bygget. Själva modellen är 18 meter lång. Den kan man se inne i ett av husblocken där man gjort ett museum över Prora Seebad.
 På museet kan man bl.a. se hur semesterlägenheterna såg ut, men också en hel del andra saker, bl.a. de här uniformerna. Jag hade en obehagskänsla hela tiden i byggnaden och lukten var förfärligt unken.
Det fanns också järnvägsmuseum, konstmuseum, teknikmuseum, vandrarhem, diskotek m.m. Med 4,5 km byggnader i 6 våningar finns det utrymme för en del....!

För er som såg denna skylt hos mig häromdagen finns den skylten när man går från ett av husblocken ner till stranden. Abgang 73 kan ju vara bra att veta att man gick ner vid så att man hittar hem till rätt hus och lägenhet igen.

 Stranden är lång och bara precis på andra sidan tallarna här finns betongblocken.
För er som funderade över vad skylten betydde har jag fått ett förslag på att KK kan stå för Keine Kleidung. Ett bra förslag tycker jag . Det kan förklara en del!

För er som vill veta mer om Prora så googla på det eller Seebad Prora för att läsa mer eller se fler bilder. 

2 kommentarer:

BP sa...

Min chef var där också alldeles nyligen. Hade aldrig hört talas om stället, nu är jag välinformerad. Bara åsynen gör ju att man får en obehagskänsla.
Lukten kan jag väl föreställa mig. Innan muren revs i Berlin och man stod vid ingemansland och kollade östsidan, då var lukten också så otroligt unken.

Anonym sa...

Så spännande att läsa och se dina bilder, har länge velat åka dit och titta på det märkliga komplexet, men det känns också för omfattande för att få någon närmare inblick. Helt sjukt att det byggdes och sedan inte användes. Underbar strand, svårt att tro att det är Tyskland :-)