17 januari 2014

Brokigt fönster och snöoväder

Veckans fönster har brokigt som tema. Jag väljer detta fönster ur mitt arkiv. Ett fönster från gamla stadsdelen i Halmstad och fotat en varm och skön vårdag! Jag tycker att det är en fisk som fångar en liten småfisk där i fönstret. Ser ni den?
I Halland har det varit snöoväder idag. Jag gillar INTE snö. Inte på något sätt. Man skottar till ingen nytta för snön är snart borta igen. Man halkar och kan inte ut och promenera. Kanske det varit annorlunda om jag bott norröver. Här hos oss snöar det och töar det. Det snöar och det töar. Det fryser på och smälter och fryser på igen. När det snöar blåser det. Idag har det alltså snöat fullkomligt på tvären i blåsten. Jag anser att Halland inte är skapt för snö. Jag anser också att snön inte är skapt för skolgårdar. Jag har mitt arbete på skola och vad händer när det snöar? Jo barnen får snöbollar i huvuden och ansikten trots att det inte är tillåtet att kasta snöboll. De halkar och skadar sig. De bygger roliga snöskapelser som någon annan förstör och därmed blir det gråt, tandagnisslan och konflikter som ska redas upp. Kommer fastighetsskötaren och kör snöslungan när det är lektion är den mer intressant än allt annat. Snödagar i en skola innehåller mer snö än undervisning känns det som. "Det blir så mycket ljusare!" " Det är så roligt för barnen!" "Äntligen!". De utropen funkar inte på mig. Sorry. En arbetskamrat (med samma snöallergi som jag) och jag försökte att ha detta som ett mantra när vi var ute på rasten med eleverna idag, men ingen av oss lyckades. Jag kan inte tycka om snö.
Efter dagens förvärv satte jag mig i bilen för en 4 mils resa. Jo jag visste att väglaget var eländigt med olyckor hela dagen. Jag hastighetsanpassade min körning och gjorde på vägen dit ett vägval som innebar att jag slapp motorvägen med alla långtradare. Hamnade efter snöplogen och det var helt OK att köra i lagom mak efter den. På tillbakavägen startade jag resan på motorvägen. Men jag avbröt den för en mindre väg. Halland har hastighetsanpassning på motorvägen och hastigheten visade idag 80!!! Den är alltså ganska rejält sänkt. Jag slår på farthållaren på 80. Vad händer? Jag blir omkörd ideligen. Det blinkas åt mig. Jag undrar: Är det konstigt att det händer olyckor när man inte hastighetsanpassar sin körning? Här fanns indikationer på att det var halt. -1,5° och olyckor hela dagen. Snöyra och en anvisad hastighet. 80 km/h är ju heller ingen kryphastighet. Dessutom skulle jag säga att vi här på västkusten inte är så vana vid vinterväglag och kanske av den anledningen skulle ta det lugnt. Eller är det just det som är klon? Vi är inte vana och tror att vi kan dra på? Vad tror ni?
Nu är jag i hemmets lugna vrå igen och där tänker jag stanna i helgen. Min kamera har blivit utskriven från sjukhuset och finns att hämta i Göteborg men den kan nog stanna där en vecka till, även om jag längtar. Trevlig helg på er om ni kommit ända hit!


18 kommentarer:

BP sa...

1. Japp, klart det är en fisk som mumsar i sig kusinen;-)

2. Nu har jag ju samma snöallergi som du och vågar påstå att 08 inte heller är skapt för snö. Visserligen har vi mera otur än ni - snöeländet ligger kvar i månader om vi har otur, men det där med hastighet ignoreras här också. Bara för att nollåttorna har fått på vinterdäcken tror dom att de kan gasa på - AUDI och BMW mest.

Åsså visste jag inte att du har så lång väg till jobbet. Trodde du jobbade där du bor. Tänk vad man lär sig... efter så många år.

Gillar ditt långa inlägg!

Olga T sa...

Jag jobbar där jag bor! Gjorde en annan tur :)

Violen sa...

Jag gillar ditt fönster men jag gillar inte snöoväder! Har med intresse läst om din snöiga dag och allt elände snön fört med sig! Nu ser vi fram emot våren!
Ha det bra inne i stugvärmen!

Freja sa...

Jag ser fisken, kul tolkning!

Jag ÄLSKAR snö, men så bor jag i Norrland oxå. Vi får, oftast, behålla vår snö fram till våren. I år har vi haft slaskigt med mycket halka ända fram till för en vecka sedan, så just nu är jag extra förtjust i både snön och kylan. Anledningen till att jag älskar snö och kyla så mycket är INTE att jag vill vara ute i det vädret, men att jag då utan dåligt samvete kan gona in mig hemma, med katter, brasa, te och bok...

Stare Ström sa...

Ännu en dag här med snö och tö samtidigt. Bara blask alltså och snön kommer horisontellt, även det som vanligt. Jag gör som du, stannar inomhus!

larans sa...

Det ända som är bra med busväder är att man med gott samvete kan sitta inomhus och titta på spännande och fina fönstertolkningar...som din bild här!

Kakan sa...

Ja jag ser lätt fisken...
Kram Kakan

Anna sa...

Självklart ser jag fiskarna i ditt brokiga fönster..helläckert.

Alltså snöiga vägar är inte att leka med..hur försiktig man än är så kan andra fara och liksom flyga fram på ett opassande sätt. Heder åt dig som tog den lugnt.

Susanne Hultman sa...

Instämmer helt med dina snöiga funderingar. Förstår inte varför snön skulle komma till Skåne nu när jag kom hem från sköna Australien. Det blev en riktigt temperaturchock.

Och de fina fiskarna ser jag också. :)

Della sa...

Ja, jag er också fiskar.
Jag föredrar den där vårdagen framför nuvarande väder. Helt klart.

lottisen sa...

Visst ser jag fisken, vackert brokigt fönster! Och jag känner igen beteendet du berättar om, det är nog dessvärre ofta så i de delar av landet som inte är vana vid snö, tyvärr för själv älskar jag snö!

lottisen sa...

Visst ser jag fisken, vackert brokigt fönster! Och jag känner igen beteendet du berättar om, det är nog dessvärre ofta så i de delar av landet som inte är vana vid snö, tyvärr för själv älskar jag snö!

Anonym sa...

Bör Gärdsmygen ersättas med Flyttfågeln?

Olga T sa...

Svar till Anonym: Ja varför inte? Och faktum är att gärdsmygarna blivit betydligt färre till antalet de senast vintrarna. Nu har de ju tyvärr inte ens klarat livhanken de stackarna, men det visar ju att vi är inte gjorda för snö, vinter och kyla.

Pumita sa...

Hihi, klart jag ser fisken! Men jag hade nog missat den om du inte skrivit det... för jag blev nyfiken på texten. Om snö, som inte jag heller gillar. Tur att man inte måste gå ut idag. ;) Önskar dig en trevlig söndag!

Berit sa...

Hej igen Cia!

Appropå snö....

Jag sitter också inne i dag. Det finns ju böcker!!

Haraget är röjt så bilen får plats.

Det finns en fördel med snön på skolgården: I torkskåpet hänger blöta kläder som INTE är fulla med sand, lera och grus.

Var en vecka på Gran Canaria efter nyår. Där var det varmt, solen sken och det gick att bada i havet varje dag. Underbart!!

Hej från Berit

Anni sa...

Ser fisken och tycker illa om snön, precis som du. Här har snöröjarna haft så lite att göra att de nu kör med sina skramlande skrapor flera gånger om dagen trots att vi inte ens fått fem centimeter. Jag blir vansinnig på oljudet!

Jah Hollis sa...

Udda och fint brokigt fönster. Jag är väl ingen vän av snö heller, men skulle bli orolig om vi inte skulle få en tid vinter som vi brukar här i Norden. Vi ska nog ta eventuella tecken på klimatförändringar på allvar.