7 december 2010

Manuellt och vitbalans

På min manuella fotorunda igår kväll fotade jag dessa snögubbar.

F/5
1/15 sek.
ISO 640
Som novis på detta blev jag glad över tips bland kommentarerna.
Nej hade inte stativ. Jag har svårt att bli kompis med det. Men jag ska prova nästa gång med stativ, lägre ISO och längre slutartid.

Fick tipset av Hasse A - en 08 i exil att vitbalansera fotot.
Så jag testade detta också med följande resultat.


Så småningom kommer det att bli mer testande och utforskande av inställningar i kameran först och främst och sedan kanske även i efterbehandling av fotot.

5 kommentarer:

Unknown sa...

Morrn.

Du har sett skillnaden förstår jag...

Snögubbarna är vita på magen, toppbra. Du ser också att husväggen till vänster har ljus högre upp...

Det som är knepigt är att det finns så många olika färger på konstljus, det bara att pröva titta på skärmen om det blev bra, kan göra om man inte är nöjd, det är det som är så härligt med det digitala.

"Sträva på"

Ha de bra.

Hasse A

Maria Thorbjörnsson sa...

Ja nog testas det alltid..och vilken go känsla det blir när man får upp ögonen för hur det funkar
Vilket mysigt Snögubbe landskap ni har på torget..och så vackert du fångat det i din bild,,ha det..Maria

AnnaKK sa...

Hejsan!

Jag är så obekväm med stativ så det får alltid vara hemma. Försöker hitta stöd på andra sätt, och så fotar jag nästan alltid med min lilla kompaktkamera när det är kväll/mörkt för den klarar jag av att hålla stilla på så lång tid som 1/10 sek. Iallafall blir det faktiskt inte suddigare än att man kan rädda de flesta fotona i bildbehandlingen sen. :-)

Och börjar du fota i M-läget konstant nu så har du kört om mej i den fotografiska utvecklingen. :-) Tänker ibland att jag ska börja göra det, men det stannar nästan alltid bara vid tanken. Fast ISO och vitbalans ändrar jag ju efter behov. Och exponeringskompensationen rattar jag hitan och ditan. Men i övrigt kör jag med AV-läget, så att jag väljer bländaren och kameran slutartiden.

Nix, det där var inte rävspår (på bilden i min blogg) utan mård eller iller. Men vi har gott om rävspår också på tomten - men det är jag så van vid så jag knappt bryr mej längre. Till och med på sommaren känner man på lukten att det har gått en räv precis utanför huset (deras urin luktar så fränt, och hanrävar märker ju revir precis som vanliga hundar). Så den räven hör mer eller mindre till inventarierna! :-) Men mårddjuren vill jag INTE ha här, så vi får se om det går att skrämma bort dem på nåt vis... I bästa fall var det ju bara den här gången mården/illern gick här förbi, men ser jag spår efter den nån mer gång så är det KRIG!!! 8-I

Ha det fint!! :-)

Viola sa...

Og jeg sa på en annen blogg, og sier det igjen her, at jeg ser opp til alle dere som kan dette med manuelle innstillinger.. Jeg bruker bare automatisk innstilling.. bortsett fra når jeg ikke kan det da.. men jeg har aldri vært og stillt inn ISO og hvibalanse selv, skulle lært meg det! Inne i stua er jeg venn med stativet, men når jeg GÅR UT, så gidder jeg nesten aldri ha med meg den vennen.. ;)

Ingegerd sa...

Jag är så tacksam över små fototips som gör att man kan ta bättre foton. Underbart när man är en glad amatör, som så gärna vill, men inte alltid kan!
Ha det så gott!
Ingegerd