1 maj 2015

Sädesärlan -

en fågel som vi inte tycker är så märkvärdig tror jag.  Vi ser den så ofta. Den är så karaktäristisk med sin vippande stjärt och sin svartvita dräkt.  Motacilla alba alba heter den på latin och det ska betyda den vita som vippar på stjärten.
Sädesärlan sägs vara den punktligaste flyttfågeln och kommer ofta tillbaka exakt på datumen.
Sädesärlan bygger bo lite varstans. Det viktigaste verkar vara att boet har något skydd ovanifrån. Bilderna tagna vid Morups tånge i söndags och de rosa blommorna är trift. Ganska snart kommer ängarna här att vara helt rosa av blommande trift. Det är en mäktig upplevelse.
Fyren vid tången har jag visat förr. Här är det alltid mycket fåglar och ljuset är väldigt speciellt. Jag tycker att platsen nästan är lite magisk.

4 kommentarer:

Eva Trillian sa...

Sädesärlan är ju ett av de finaste vårtecknen :) helt klart!
Gillar att du fångat fyren med en förbiflygande fågel -ett foto som verkligen hör hemma hos dig!

Stare Ström sa...

Väldigt fina fågelbilder. Du har väl inte missat att man kan rösta på vilken som ska bli Sveriges nationalfågel? www.nationalfågel.se

svar: Min röda blomma är en rosenkvitten.

BP sa...

Du och Stare måste nog vara Sveriges absolut kunnigaste ornitologer och blomsterkännare (undrar vad det "riktiga" namnet är där)...

Sädesärlan tror jag inte att jag sett någon gång för att inte prata om trift.

Fantastiskt att du och Stare finns som kan det där och delar med sig till oss (minst sagt) mindre kunniga.

Svar: Nej, såg inte matchen, men jag tycker att Bajen är riktigt duktiga med tanke på alla år i Superettan. Hoppas att ditt Falkenberg och mitt Hammarby håller sig kvar i Allsvenskan - så att jag nu kan fortsätta med att alternera mellan mina favo muggar;-)

LissenTo sa...

Hej hej

Jo, sädesärlan kommer med våren. När jag ser den så tänker jag alltid på det.