4 april 2016

Lästa böcker


Efter att ha läst Doktor Glas av Hjalmar Söderberg för ett par månader sedan läste jag i helgen klart Gregorius av Bengt Ohlsson. Gregorius är pastorn i Doktor Glas och Bengt Ohlsson har skrivit en bok utifrån pastorns synvinkel. 
Spännande! Att våga skriva en bok med Hjalmar Söderbergs litterära figurer tycker jag är stort. 

Att läsa Gregorius förutsätter att man läst Doktor Glas.
Gregorius framställs i Bengt Ohlssons bok på ett helt annat sätt än man uppfattar honom i Hjalmar Söderbergs bok. I början av boken tycker jag det är så häftigt att jag känner igen händelserna och tillfällena precis ifrån Doktor Glas, fast nu ur pastorns perspektiv. En bit in i boken tycker jag dock att det är för lite av de parallella händelserna och dessutom tycker jag tyvärr att det känns mer nutid än tidigt 1900-tal. Men mot slutet är jag tillbaka i känslan jag hade från början och är så nyfiken på hur slutet av boken ska te sig! 

Fortfarande tycker jag att själva idén är lysande, att skriva en bok utifrån någon annans perspektiv. För så är det ju, ett mynt har flera sidor. Det hade varit så spännande att få höra vad Hjalmar Söderberg själv skulle tycka om denna bok och  

På Goodreads gav jag boken en 3:a. Tyckte den var svår att betygsätta då den kittlade mig men samtidigt tyckte jag inte att den höll full ut, bl.a. eftersom språket inte kändes tidigt 1900-tal. Men jag är amatör och har väl inte kunskaper för att uttala mig om det egentligen. Har efteråt läst många andra recensioner och det har varit intressant just i detta fall.

Nu kommer jag att läsa Kerstin Ekmans Mordets praktik som också har Doktor Glas som inspirationskälla.


Helgbilden

3 kommentarer:

BP sa...

Det är en himla tur att du vet hur det är ställt med min allmänbildning. Måste tyvärr medge att jag inte hört talas om någon av böckerna. Men du är en duktig recensent måste jag säga.

Unknown sa...

Kul att hitta fler böcker som är kopplade tillvarandra. Gillar din recension av
Gregorius.
/kiki

anemonen sa...

Den boken kände jag inte till men däremot har jag läst Dr Glas och sett filmen. Inte alltid så lätt att rescensera en bok, och detta ämne är svårt kan jag tänka mig. Jag önskar dig lycka till med nästa.