7 januari 2016

Böcker

Jag har precis läst två böcker på ipaden, sk. e-böcker. Jag är positivt överraskad. Ljus och klar skärm. Lätt att hantera, lätt att ta med sig, lätt att variera storleken på texten. En av mina söner som är en mycket digital människa kan inte tänka sig detta. Han vill känna boken "fysiskt", veta hur långt han har kvar, känna hur långt han har kvar. Jag förstår den tanken och bara för ett tag sedan kändes e-böcker fjärran för min del, men det kommer att bli fler böcker så här.  Det enda jag saknade var baksidestexten. Jag brukar gå till baksidan då och då och läsa den texten. Förutom fördelarna jag nämnde tidigare kan man ju ladda ner flera böcker och ha när man reser. Vilken skillnad i packningen!

Vad har jag då läst? Jo två böcker som jag sträckläst. Kunde inte sluta läsa och det är ett väl ett tecken på att en bok är bra?

Liane Moriartys bok "Öppnas i händelse av min död" handlar om en kvinna som hittar ett brev med just denna text på och med sig själv som mottagare av brevet. Det händer sig att hon öppnar brevet tidigare och........... ja sen kan du inte sluta läsa!


"Stoner" av John Williams börjar enligt mig lite trevande och det är inte förrän vid bokens mitt jag bara inte kan sluta läsa. Jag förundras så över denne man som heter Stoner och hur hans liv är och blir i USA under de båda världskrigen. Stoner studerar vid ett universitet och bryter sig loss från familjens traditioner. Bryter sig loss låter stort och det är ett det, men denne man är ändå ingen som bryter sig loss. Låter det kryptiskt? Läs!

Har också lyssnat på en bok medan jag vart ute och kört bil i veckan. Martina Haags bok Det är något som inte stämmer. Jag har läst några böcker av Haag förut och tyckt att de varit rätt roliga och lättlästa. Den här var lättlyssnad men jag ifrågasätter lite varför man gör en sådan här bok. Det finns ett svar på det ganska tidigt i boken, men nej och ja säger jag. Går inte in på att förklara min inställning till detta. Har nog framgått att jag är tudelad.

Första veckan i januari klämde jag tre böcker! Nu börjar jobbet igen och jag vet att det brukar inkräkta på mitt vardagsläsande, men vem vet hur det blir nu? 

Hur som helst I like böcker.

6 kommentarer:

BP sa...

Nu vet jag ju att din son är väldigt duktigt på allt vad datorer/spel med mera heter. Hade då aldrig förväntat mig att just han skulle föredra "riktiga" böcker. Han är kanske liiiite för gammal för att kramas, men jag tycker att du ska göra ett försök och ge honom en varm kram från mig. Har nämligen inte kommit till varken audio- eller e-böcker än. Oooooops, jag vet, men jag vill också KÄNNA boken.

Tack för boktipsen. Stoner har jag hört talas om och den står "på listan", de andra har jag varken hört förffattarnas namn eller böckernas. Är egentligen riktigt dålig på litteratur om jag ska vara ärlig. Slukar mest deckare. Illa, jag vet. Men just nu plöjer jag mig igenom Jan Guillous "Blå Stjärnan" i hans serie som började med "Brobyggarna". Kan väl säga som så att han borde ha slutat med "Brobyggarna"...

Tycker det är så himla kul att läsa dagliga inlägg här på din blogg, men förstår att både bloggen och läsning av böcker får stryka med när du börjar jobba igen. Tyvärr....

Svar: Pervo, ett slangord för "pervert" respektive "pervers" på både engelska och svenska. Hoppas nu bara att du inte får en massa konstiga kommentarer;)

BP sa...

Svar: Hahaha:-))))

Freja sa...

Jag håller med din son, jag gillar att ha den fysiska boken i min hand. Men för resor vore en läsplatta perfekt, inte så tung att släpa på! Jag har hört både bra och dåligt om Martina Haags bok, så jag ser fram emot att läsa den och se var jag hamnar!

Susanne sa...

Jag vill värna känna böcker, men det är perfekt med e-böcker på semester.

Eva Trillian sa...

Håller med din son ... OCH dig. Inget går upp emot en "riktig" bok ... men tänk så enkelt det är att få med sig många e-böcker när man ska bort :)
Har läst de två första du skriver om :) ettan gillade jag skarpt - vill nog läsa mer av författarinnan - tvåan ...nja ... lite "överhypad", men inte dålig.
Martina Haags bok ska jag nog låta bli. Tror den kommer irritera mig - och med den inställningen lär den ju göra det ;)
Böcker. Det är grejer det! :)

cissi sa...

Den första blev jag väldigt sugen på att läsa. Ska hålla utkik efter den i pockethyllorna.
Ha en skön helg!