1 december 2014

Kattens dag

Igår var det kattens dag och den uppmärksammades i hela vårt land på olika sätt.

 Här kommer ett litet "reportage" om hur det kan vara att få lyckan att komma till ett katthem. Lottie här på bilden hade jag äran att namnge. Hon kom som kattunge till katthemmet och fick strax ett eget hem.
Det kostar 800:- att köpa en katt från katthemmet, den kostnaden täcker inte vad katthemmet gör för katten. Katter som kommer till katthemmet veterinärundersöks, kastreras och både öronmärks och chippas.  Du ser öronmärkningen på katten nedan.

På katthemmet får katten mat och omvårdnad och kan katten leka. Detta katthem, Solkatten, är speciellt eftersom katterna får vara tillsammans. På de flesta katthem är katterna i varsin bur, men här har de ett helt litet hus att vara i, men där det finns möjlighet att på olika sätt skärma av om det finns behov av det.
De flesta gillar att vara tillsammans, t.ex. de här två.
Ska du skaffa katt är det bra att hälsa på och se hur katterna är, mot varandra och mot dig, för det är oftast katten som väljer sin matte/husse.


På katthemmet kan man gå ut på innergården.
Och lägga sig på en hylla och spana som Stig gör här.
Och kanske så småningom ta sig en tupplur.
Om katten inte är riktigt kry eller har någon skada kan man som Baloo här få sitta i karantän ett tag.


Men man har ändå lyckan att ha fönster in till de andra, så man kan se vad som försiggår där. 
Eller om katten sitter i den andra karantänen så har den utsikt ut till naturen. 
På katthemmet mår katten gott, tack vare mycket och mångas ideella insatser,
och kan i lugn och ro invänta att rätt matte/husse kommer.
Skaffar du en katt från ett katthem kan du också känna att du gjort en välgärning.
Till sist

Jag har läst boken om gatukatten Bob. Den kan rekommenderas. En varm berättelse om hur samhörighet mellan katt och människa kan uppstå. Titta gärna på denna dokumentär:
                               
6 kommentarer:

Mias Mix sa...

Fantastiska bilder och en fantastisk insats som alla inblandade gör. Nu har vi redan två katter men skulle det bli aktuellt med en ny i framtiden skulle jag gärna köpa från ett sånt katthem!

Eva Trillian sa...

Hurra för katthem och ansvarsfulla blivande kattägare som vänder sig till sådana!

BP sa...

Vilka härliga bilder och fin text om katthemmet Solkatten. Å dokumentärfilmen gjorde nästan att jag fick en tår i ögonen. Så himla roligt att hans bok säljer så bra. Å katten Bobs öde påminner mig direkt om det här:
http://www.svt.se/nyheter/sverige/aventyrshunden-arthur-landar-i-sverige-1

Anonym sa...

Mina två kattmonster kommer från Stockholms katthem.

Freja sa...

Tidigare har jag tagit hand om katter som på olika sätt behövt ett hem, härliga fina katter som jag älskat mycket. Sen har jag gått över till raskatter men stöttar fortfarande det lokala katthemmet med det jag kan. Ett viktigt arbete! Katter borde ha ett högre värde i människors medvetande, inte vara demń slit och släng vara som många verkar se dem som!

Anni sa...

Så mysigt att de får vara tillsammans men vilken sorg de måste känna när någon flyttar! De kan ju precis som vi fatta tycke för varandra.