6 maj 2014

Fågelskådning

Både igår kväll och ikväll har jag tittat lite på fåglar. Jag är ingen ornitolog, men tycker det är kul att lyssna och titta ibland. Har inte varit så mycket de senaste åren tyvärr. 

Vid den här våtmarken ikväll, tror jag, att jag såg något jag inte sett på säkert 20 år. Brushannen!
Är det så eller är jag alldeles borta?
Förstorar upp bilderna som jag fotade från gömslet. Tänkte höra med Stare Ström på Kråkvinklar om hen (??), denna trevliga/e bloggare, kan hjälpa mig att artbestämma.
Jag sa direkt när jag såg den att det måste vara brushannen. Den som förvirrar mig är den på fotot ovan, med brun nacke och vitt bröst. 
Är det någon annan som vet är jag så tacksam för hjälp!9 kommentarer:

Mias Mix sa...

Tyvärr, här är jag helt borta! Men önskar jag kunde lite mer än bara de vanligaste fåglarna :)

Pysselfarmor sa...

Jag har tittat och tittat, men tycker det är svårt att se och säga att det verkligen är brushane. De kan ju förväxlas med rödbena. Det är ju det där med benen, näbben och strecken på bröstet som kan avgöra vilken det är. Den där fågeln med bruna nacken känner jag igen, men just nu står det stilla i hjärnkontoret. Ska kolla upp i mina fågelböcker....
Det är kul att "skåda fåglar". Gjorde det mycket på 1970-talet, men är inte aktivt engagerad numera, men ser eller hör jag någon speciell så "reagerar" jag direkt.
Så himla kul om det verkligen är brushane du sett. Hoppas du får hjälp från annat håll.

BP sa...

Ja tjejen, du vet väl att du inte får någon hjälp från mig här. Vet inte ens vad en brushanne är för något. Men om jag ine glömmer det så ska jag fråga vår ornitolog Annika på mitt jobb imorgon. Påminn mig bara!

Svar: Läser mycket mindre under vintern än under sommaren. Tyvärr har jag inskränkt mig på deckare...

PS. Har man bytt typsnitt på sin header så ÄR det en nu header;-) DS.

BP sa...

Jag menar ny header - inte nu header. Dags att gå å lägga sig med andra ord;-)

Eva Trillian sa...

Väl spanat - men ... ingen hjälp från mig, tyvärr. Mina två möjliga bedömningar av fåglar är "WOW" eller "Häftigt" ;))

BP sa...

Det var en brushane. Här kommer svaret från min kollega:
.....................
Det är absolut en brushane – en hane. Honorna kallas konstigt nog också för brushane….. Hanarna kan se ut nästan hursomhelst! Roliga fåglar!

Tipsa din kompis om att det finns en superbra grupp på Facebook – ”Artbestämning av fåglar”. Där kan man posta bilder på fåglar man funderar på och få hjälp att artbestämma dom. Ingen fråga är för simpel och alla som svarar är både duktiga och trevliga. Rekommenderas!
...............

Stare Ström sa...

Visst är det brushanar! Nu är det parningstid och hannarna får se ut nästan hur som helst. Mycket stor variation i deras dräkt. Kul att du såg dem!

Paula i pörtet sa...

Hej, du verkade inte alls vara borta, det var som du trodde! Jag var däremot helt borta, hade ingen aning! Kan ingenting om fåglar, tyvärr, o även när jag försöker studera fågelbilder så tycker jag många arter är otroligt lika varandra

Della sa...

Kul - när jag var liten bodde jag nästan på Brushanevägen. :)