8 mars 2015

På vandring

Sist jag berättade om levadorna och vår vandring utmed en levada, ( se här ) var det en levada med vatten ner till staden Funchal uppifrån bergen. På södra sidan av ön var det bra läge för odling men man hade inte tillräckligt med vatten utan man ledde därför vattnet från norra delen av ön. Så här är det på hela ön och det finns levador att vandra utefter på olika platser. Många av dem ska vara strapatsrika och där ska man helst gå med en guide. Vi valde att gå själva utmed en levada i Funchal. En enklare vandring som startade inte långt från vårt hotell, precis vid Marítimos fotbollsstadion. Den var annorlunda än vår första vandring, då denna levada gick på andra ledden utmed bebyggelsen och vi fick tydligt se vad levadorna var till för. 
Små utlöpare gjorde avstickare från huvudlevadan till odlingarna. De var försedda med luckor och hänglås för att reglera vattenflödet till odlingen, som här till en bananodling.

Överallt finns små odlingar på sluttningarna, större och mindre, mellan bebyggelsen.

Även här var det hundar ute och gick. Det är så här man går, på kanten till vattenflödet.
Folk bodde utmed levadan och det mest märkliga var att det var detta som var deras gata...???? Först tänkte jag på brevbäraren, men sen tänkte jag på när man handlat mat eller när man ska ha hem möbler till huset....

Utsikten är enorm och jag gissar att väldigt många av Funchals invånare har fin utsikt då man bor på sluttningar. 
Levadan slingrar sig vidare och jag fortsätter med bilder från vår vandring imorgon.


5 kommentarer:

Eva Trillian sa...

Tack för en trevlig tur utomlands :) Även i andra hand, via dina bilder, är den upplyftande!

BP sa...

Precis DEN gick vi också - utan guide såklart. Känner igen vandringen och ibland måste jag säga att det var lite svindlande - precis som dina bilder visar.

Å jag hade samma tankar som du, speciellt då vi såg några riktigt gamla kvinnor som kikade ut från fönstren på de små husen. Hoppades då att de hade massvis med unga familjemedlemmar som kom med förnödenheterna...

Toppen inlägg tjejen:-)

BP sa...

Glömde ju tacka för länken också:-)

Mias Mix sa...

Vackra bilder och intressant text!

Stare Ström sa...

Vilken vacker promenad, men säkert jobbigt att gå där i vardagslag.

Tack för din fina kommentar! Så kul! :-)